De ontdekking van Adidas Sickline

 

 

 

 

De ontdekking van Adidas Sickline

 

Schermafbeelding-2015-10-16-om-21.05.351

 

This year I committed to my first Adidas Sickline. Since I was 16 years old I’ve always wanted to compete in this extreme race. Sickline brought me somewhat into kayaking to be honest. 10 years ago my dad saw a documentary on TV about Sickline. He decided from that moment he wanted to start kayaking. I followed him in his quest and since then I dedicated myself to kayaking. This year I was finally able to compete in the competition that opened the door to kayaking.

The last years I was mainly paddling a freestyle boat, occasionally I got into my creek boat, but definitely not as much as I was paddling my freestyle boat. The weekend before Sickline I was competing in the last euro cup event in Poland.

Once in the Oetz Valley it was clear that kayaking is very popular in this region. We saw boaters everywhere. I couldn’t wait to see the sickline course so I drove straight to it. Once I saw the course I was super excited to grab my boat and start paddling. Anyway I decided to chill out for a bit, it was a long night of driving and I needed some rest.
Dit jaar stond de eerste deelname van Sickline op het programma, eindelijk! Sinds ik 16 ben kijk ik er al naar uit om deel te nemen aan deze wedstrijd. Sickline was namelijk mijn opstapje richting de kajak wereld. Mijn vader zag zo een 10 jaar geleden een documentaire op tv die over Adidas Sickline ging en besloot dan ook te beginnen kajakken. Ik volgde zijn idee en al snel bleek ik gebeten door de kajak microbe. Dit jaar kon ik dan eindelijk deelnemen in de wedstrijd die mij bij kajakken bracht.

De voorbije jaren heb ik voornamelijk doorgebracht als freestyler. Af en toe stapte ik in een creekboot, maar niet in verhouding met de tijd die ik in een freestyle boot zat. Het weekend voor Sickline was ik nog in Polen voor een eurocup, waarna ik direct richting Sickline vertrok.

Aangekomen in de Oetz vallei viel het mij direct op hoe populair kajakken hier is. Overal zagen we kajakkers. Ik kon natuurlijk niet wachten op het traject te zien en reed dan ook onmiddellijk naar het raceparcours. Eenmaal daar aangekomen voelde ik het kriebelen om in mijn boot te springen en het af te knallen. Ik besloot toch maar even te wachten aangezien mijn lichaam best vermoeid was van een hele nacht te rijden.

Schermafbeelding-2015-10-16-om-21.04.031

The next day I had my first ‘Sickline’ experience. It was awesome! I had a really good feeling. The new Zen felt fast and smooth. Paddling the course went smooth, not perfect and there was definitely room for improvement but all right for a first try.

Then the hard work begins! After every lap you have to hike back up to paddle the course again. Needless to say I couldn’t feel my legs at the end of the day. It didn’t take long to fall asleep in the evening, that’s for sure.

The next day we decided to paddle the upper part of the racecourse. This saved us a 15min hike up and is a really nice stretch of whitewater. A little more continuous stretch of whitewater than the sickline course. It has some nice little technical boofs and some sweet kickers. We continued our way down to the sickline course where we did a couple more laps. After a while the lines started to feel really good and smooth. It was time to make them fast!

De volgende dag was het mijn eerste ‘Sickline’ ervaring. Deze viel bijzonder goed mee! Het gevoel zat goed, de nieuwe Zen voelde super snel aan en soepel. Het traject verliep vrij goed. Niet perfect en er was zeker nog nood aan finetuning maar ik was tevreden voor de eerste keer.

Dan begint het lastige werk, continu omhoog lopen om het zelfde korte stukje opnieuw en opnieuw te varen. Op het einde van de dag voelde ik mijn benen niet meer en viel ik dan ook als een blok in slaap.

De volgende dag besloten we het stuk boven het raceparkour te varen. Dat bespaarde ons namelijk een heel stuk wandelen! Dit is een super leuk stuk met technische boofs en het gaat allemaal net iets sneller dan het echte sickline parcours. Daarna vervolgden we onze weg door het sickline parcours. Na een aantal laps had ik de lijnen goed door en lukte het ook steeds beter om deze sneller en sneller te varen.

 

Schermafbeelding-2015-10-16-om-21.04.111
Day 3, the bad day. When we were paddling the upper part I went a little of my line resulting in a not so pleasant rock cuddle which resulted in a dislocated collarbone. With a stiff shoulder I continued down the way, feeling there was something wrong. We went straight to the hospital to check it out. Result… 3-4 weeks of rest. This meant an early end to Sickline for me… But now I know the lines, I’m really excited for next year and I will be back!

Not only the kayaking is a lot of fun, but the paddling community is awesome too! This year I had to miss out the worlds in Canada due to exams. I didn’t see a lot of international friends for a long time. It was off course awesome to meet them all at Sickline. I couldn’t compete but that made me even cheer harder for all my friends in this amazing competition.

After all I had an awesome week and I’ll be back!

Dag 3, de pech dag. Bij het varen van het bovenstuk mistte ik mijn lijn nipt waardoor ik op ongelukkige manier op een steen terecht kwam en waarbij ik mijn sleutelbeen ontwrichtte. Met een verstijfde schouder het stuk uitgevaren en dan zijn we rechtstreeks naar het ziekenhuis gereden om te zien wat er aan de hand was. Verdict… 3-4 weken rust. Dus Sickline zat er jammer genoeg op voor mij. Mijn deelname wordt dus een jaartje uitgesteld. Nu ken ik echter het parcours en kan ik mij helemaal voorbereiden op volgend jaar!

Daarnaast is het schitterend om terug in de kajak community aanwezig te zijn. Dit jaar moest ik het WK missen vanwege examens, waardoor ik veel internationale vrienden ook lange tijd niet gezien had. Het was super tof om deze allemaal terug te zien tijdens Sickline. Ik kon dan wel niet meedoen, maar heb des te harder iedereen aangemoedigd in deze schitterende wedstrijd.
Ik beleefde een super week, thanks!

Schermafbeelding-2015-10-16-om-21.06.111

Lane De Meulenaere

Comments on “De ontdekking van Adidas Sickline”

No comments, be the first to comment!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.