FKT zomer tour

EW0A7318

In Frankrijk is er 1 groot wedstrijd circuit voor freestyle kajakken. Dit circuit noemt de FKT of de Franse kajak toer. Tijdens deze wedstrijden vechten de beste franse vaarders voor de Franse nationale titel.

Dit jaar had ik vroeg gedaan met mijne examens, waardoor ik de laatste 2 wedstrijden kon meedoen! Makinito en de Natural Games.

De laatste 2 jaar heb ik redelijk wat tijd doorgebracht in Millau, de thuisbasis van de Natural Games. Vandaar is dit natuurlijk 1 van de wedstrijden waar ik elk jaar naar uit kijk!

EW0A60481

Voor ik richting Makinito trok, had ik de kans om nog een aantal dagen te trainen in Millau. In vorm blijven achter de bureau is niet zo makkelijk, dus er was werk aan de winkel!

Persoonlijk vind ik Millau een van de leukste plaatsen om te trainen, de omgeving is fantastisch, de stad is gezellig en bovenal heb je een super wals waar je kan trainen. De wals is gemaakt op een piste aan de tarn. Door het gebruik van een sluis kunnen ze het waterniveau regelen tot het ideale. Het is een piste die heel makkelijk aanpasbaar is, door dat het grotendeels bestaat uit betonplaten met gaten in kan je in deze gaten verschillende blokken en “pionnen” zetten.

EW0A72831

Ik heb het altijd lastig als ik een tijdje niet op wildwater kunnen trainen heb, vooral de snelheid en de soepelheid ontbreekt. Alles lukt wel nog, maar niet vlot en niet explosief. De eerste dagen dat ik terug in mijn boot zit is dat dan ook mijn grootste focus.

Tomasz Czaplicki & Zosia Tula waren er ook om mij te helpen in mijn missie! Ideaal!

Op weg naar Makinito

Ik vertrok de donderdag voor de wedstrijd richting Makinito, zo had ik een dag en een half om de spot een beetje te leren kennen. De route van Millau naar Istres is prachtig! Je verwacht elk moment de zee te zien! Jammer genoeg heb ik die nipt gemist…

Makinito is een super toffe wals. Het is een trage en plakkerige wals. Je hebt echt het gevoel dat je eeuwig kan doorgaan. Doordat de wals zo traag en plakkerig is kan je de moeilijkste moves proberen met beperkt risico. Tijdens de training slaagde ik erin om mijn eerste clean huge mc nasty en clean huge phonix monkey te doen, super!

De wedstrijd starte redelijk goed, ik had een aantal goeie runs en kon de beter kajakkers bijblijven. Er was een super toffe sfeer en iedereen was elkaar aan het aanmoedigen. Het is altijd super als de tegenstand sportief is! ’s Avonds ging een groot aantal van de kajakkers naar een festival in de buurt. Sommige waren nog altijd in de feeststemming ’s morgens! .
Tijd voor de finale!

Het was een spannende finale waar de tegenstanders elkaars score continu verbeterden! Na 3 runs van 45sec was het beslist! Heer en meester Joaquim Fontané de kersverse Europees kampioen werd 1ste , Thomas Richard werd 2de en de vice Europees Kampioen Tomasz Czaplicki werd 3de. Ik viel net naast het podium met een 4de plaats.

EW0A60321

Ik slaagde er niet in om mijn beste run neer te zetten, maar ik haalde wel mijn rechtvaardige plaats.

Natural Games

Een van de leukste wedstrijden van het jaar! Een fantastische sfeer, toffe ‘athlete zone’, tof evenementsdorp, etc.

Dit is 1 van DE wedstrijden voor alle fransmannen. Veel franse kajakkers leven naar deze wedstrijd toe. De kajakkers die minder aanwezig zijn op andere wedstrijden, zijn hier allemaal. Het is voor sommigen een echte reunie. Door het grote aantal kajakkers, waaronder heel wat goeie kajakkkers is dit altijd een spannende wedstrijd!

Dit jaar waren wereldtoppers zoals Joaquim Fontané, Tomasz Czaplicki, Robert Crowe, Thomas Richard en Sebastien Devred aanwezig. Dit betekent natuurlijk dat er hard gestreden wordt om de medailles!

Het was weer een fantastische wedstrijd met niveau van de bovenste plank. Er werden een aantal heel mooie runs neergezet door internationale topvaarders! Uiteindelijk strandde ik op een 6de plaats. Een heel stuk minder dan waar ik op hoopte, maar uiteindelijk niet slecht! De andere vaarders waren deze keer gewoon een klasse te sterk. But I’ll be back!

EW0A59171

Heer en meester Quim nam het goud mee naar huis, gevolgd door Robert Crowe met het zilver en Seb Devred met het brons.

Stay tuned!
Lane De Meulenaere

Comments on “FKT zomer tour”

No comments, be the first to comment!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.